KUD Janko Živko Poljčane
 
 

O društvu

KUD Janko Živko Poljčane deluje že od leta 1919, kar pomeni krepko preko 100 let. V naših sredinah imamo aktivne člane, ki se udejstvujemo na različnih področjih oziroma v različnih sekcijah in s tem smo največje kulturno društvo v Občini Poljčane in eno izmed najdejavnejših društev v občinah Poljčane, Makole in Slovenska Bistrica.

V KUD- u Janko Živko Poljčane deluje več sekcij:

 • Godba na pihala,
 • Vokalna skupina Bleščice,
 • Odrasla dramska sekcija,
 • Otroška dramska sekcija,
 • Recitacijska sekcija,
 • Pevke ljudskih pesmi,
 • Ljudski pevci izpod Boča,
 • Tamburaši Kavkler,
 • Likovna sekcija,
 • Fotografska sekcija
 • Brass sekcija.

Za svoje delo na področju kulture smo na predlog takratne Krajevne skupnosti Poljčane in skupine občanov, že leta 2001 prejeli priznanje Občine Slovenska Bistrica. Priznanje Občine Slovenska Bistrica so prejeli tudi Tamburaši Kavkler za dosežke na krajevnem, občinskem in državnem nivoju. Prejeli smo tudi več priznanj za sodelovanje na raznih prireditvah, ki so jih prirejala druga društva. Za naše 91. letno kulturno umetniško udejstvovanje smo v letu 2010 sprejeli Romihovo plaketo, najvišje možno priznanje Zveze kulturnih društev Občin Makole, Poljčane in Slovenski Bistrici.

Z Romihovo plaketo so bili do sedaj nagrajeni tudi številni posamezniki znotraj naših sekcij za njihovo izjemno delo, kot sekciji pa tudi Tamburaši Kavkler in Godba na pihala.

Godba na pihala deluje v našem KUD-u že 70.leto. Trenutno ima 22 aktivnih članov, ki jih uspešno vodi mag.Matjaž Lorenci, sicer zaposlen tudi kot profesor glasbe v Glasbeni šoli v Slovenski Bistrici. So naša vodilna sekcija, sami izobražujejo tudi svoje mlajše kadre. V letu 2003 so na povabilo Občine Maribor izvedli samostojni koncert v mestu Kraljevo v Srbiji, kot tudi otvorili razstavo tamkajšnjega akademskega slikarja Logarja.

Vokalna skupina Bleščice šteje že 13 članic in je s svojimi izjemnimi zvočnimi kvalitetami poznana in priznana od blizu in daleč. Od ustanovitve jih vodi mlada in zagnana Sara Kosmos, ki s članicami priredi več samostojnih koncertov in nastopov, najbolj poznan pa je njihov tradicionalni koncert pod kozolcem Čreti.

V letu 2002 so naše pevke ljudskih pesmi izdale svojo kaseto in zgoščenko z naslovom »Slovenci luštni smo«. Prav tako so svojo zgoščenko izdali Ljudski pevci izpod Boča, kot tudi Tamburaši Kavkler. Omembe vredno je vsekakor tudi sodelovanje naših Tamburašev Kavkler, ki so z narodno zabavnim ansamblom Modrijani skupaj posneli pesem in videospot za pesem »Ribičeve sanje«.

V letu 2008 je članica in predsednica naše recitacijske sekcije Zdenka Detiček Opič izdala zbirko svojim pesmi z naslovom »Nasmeh iz spomina«. V zbirki je zbrana 101 pesem. V letu 2010 je izšla tudi njena knjiga, v kateri so združene tri od njenih številnih pravljic.

Kot je razvidno iz našega zgornjega opisa, smo torej res izjemno dejavni in uspešni. Posebej smo poudarili samo nekatere naše najvidnejše dosežke, čeprav bi jih lahko nanizali še veliko več.

 

Predsednica KUD-a
Jasna Orešič